3 Büyük Otomotiv Devi 150 Bin Araç için Geri Çağrı İlan Etti! Mercedes-Benz, Mazda ve Toyota Kazalara Yol Açan Sorunu Paylaştı

Mercedes-Benz, Mazda ve Toyota, toplamda yaklaşık 150.000 aracı kapsayan önemli geri çağırma bildirimleri yaptı. Bu geri çağırmalar, çeşitli yazılım hataları ve mekanik sorunlar nedeniyle araç sahiplerinin güvenliğini tehdit ediyor.

MERCEDES-BENZ: ECU YAZILIM SORUNU

Mercedes-Benz, motor kontrol ünitesindeki (ECU) yazılım sorunları sebebiyle 27.000’den fazla aracı geri çağırma kararı aldı. 2021-2023 yılları arasında üretilen Mercedes ve Maybach S580 lüks sedan modellerini kapsayan bu geri çağırma, motorun aşırı ısınmasına ya da ani durmasına yol açabiliyor. NHTSA (Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi), aşırı ısınmanın yangın tehlikesini artırabileceği ve motorun durmasının kaza riskini yükseltebileceğini vurguladı. Araç sahipleri, kendilerine ulaşacak bildirimlerin ardından bayilere giderek ECU yazılımını ücretsiz bir biçimde güncelleyebilecekler.

MAZDA: HAVA YASTIĞI SENSÖRÜ SORUNU

Mazda, ön hava yastıklarının kazalar sırasında aşırı güçle açılmasına neden olabilecek bir yazılım hatası sebebiyle 77.670 spor aracını geri çağırdı. 2016-2023 model yılları arasında üretilen bazı MX-5 Miata modellerini kapsayan bu geri çağırma, hava yastığı sensörü kontrol modülünde tespit edilen bir sorun ile ilgilidir. NHTSA, bu durumun kaza anında yaralanma riskini artırabileceğine dikkat çekti. Mazda bayileri, bu yazılımı ücretsiz olarak güncelleyerek sorunu çözecek. Ayrıca, aynı sorun nedeniyle Stellantis’in Fiat markası da Miata ile aynı platformu paylaşan 124 Spider modelinin 15.000’den fazla aracını geri çağırma kararı aldı.

TOYOTA: FREN DESTEĞİ KAYBI

Toyota, hidrolik fren sisteminde yaşanan bir problem sebebiyle 42.000’den fazla aracını geri çağırıyor. Bu geri çağırma, 2023-2024 yılları arasında üretilen belirli Corolla Cross Hybrid modellerini kapsıyor. NHTSA, kayma sırasında elektronik kontrol ünitesindeki yazılım hatasının, aracın bir köşeyi dönerken fren desteğini kaybetmesine yol açabileceğini belirtti. Bu durumun, aracın durması için gereken mesafeyi artırarak kaza riskini yükseltebileceği ifade edildi.