Abdulkadir Uraloğlu'ndan Müjde: Yerli ve Milli Tren Muayene Sistemi Yolda!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile Tübitak Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen Otonom Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli kaynaklarla oluşturulan muayene istasyonları ile tren tekerleklerinde oluşabilecek çatlaklar, kırıklar, fren sistemi hataları ve anormal ısınmalar gibi sorunların bu sistemle önceden tespit edilebileceğini belirtti.

"HAREKET HALİNDE ARIZALAR TESPİT EDİLECEK"

Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla üretilen OTMİ’ler, trenler hareket halindeyken otonom bir şekilde demiryolu araçlarının muayenesini mevcut muayene istasyonlarının üst seviyesinde gerçekleştirecek. Böylelikle araçlardaki problemler büyük kayıplara neden olmadan tespit edilebilecek.” ifadelerini kullandı.

DAHA GÜVENLİ YOLCULUK HEDEFİ

Karayollarındaki akıllı ulaşım sistemlerinin dönüşümünü demiryollarında da başlatıklarını vurgulayan Uraloğlu, “Demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında gerçekleştirdiğimiz en önemli projelerden biri olan OTMİ, uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun olarak güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ile yük taşımacılmasını sağlayacaktır.” dedi.

AKILLI YAZILIMLARLA ERKEN TESPİT İMKANI

Önceden insan gücüyle gerçekleştirilen demiryolu araçlarının yürüyen aksam, yük dengesi ve olası arıza kontrollerinin OTMİ sayesinde tamamen elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar aracılığıyla trenler hareket halindeyken dahi yapılabileceğini belirten Bakan Uraloğlu, demiryolu ağının çeşitli noktalarına kurulacak muayene istasyonları ile tren tekerleklerinde oluşabilecek çatlak, kırık, aşınma, fren sistemi hataları ve olağandışı ısınmaların önceden tespit edileceğini açıkladı.

"YIL SONUNA KADAR FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ"

Yerli ve milli imkanların kullanılarak üretilecek OTMİ sistemleri ile demiryollarında bakım ve onarımda dışa bağımlılığın azaltılarak işletme maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında OTMİ Geliştirme Projesi protokolünün 2021 yılında imzalandığını belirtirken, “Köseköy İstasyonu’nda çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında ilk olarak devreye aldığımız Tren Tanıma Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemleri ile birlikte, bu yıl sonunda Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerini de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

"SİSTEM ANKARA'DAN İzlenecek"

Bakan Uraloğlu, geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri arasında öncelikli projelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Yerli ve milli imkanlarla üretilen OTMİ, tamamen otonom olarak demiryolu araçlarının mevcut muayene istasyonlarından daha gelişmiş bir şekilde incelenmesini sağlayacak. Toplanan veriler, akıllı algoritmalarla makine öğrenimi ve görüntü işleme yöntemleri kullanılarak analiz edilecek, bu sayede anomali tespiti mümkün olacak. Bir araçtan elde edilen dataların zamana göre değişimi ve geçmişi toplanarak, bakım işlemleri muhtemel bir arıza olmadan önce gerçekleştirilebilecek.” ifadelerini kullandı.

“Bu şekilde, araçlardaki problemler büyük kayıplara yol açmadan önce tespit edilecek. OTMİ’ler, hem bulunduğu bölgelerden toplanan veriler hem de tüm ülke genelindeki sistemlerden gelen verilerle birlikte Ankara’da kurulacak izleme merkezinden takip edilecek. Böylelikle olası raydan çıkma durumlarının önüne geçilmesi sağlanacak.”

"OTMİ KURULUMUNDA HAT KAPASİTESİ ÖNEM TAŞIYOR"

Bakan Uraloğlu, anlaşma çerçevesinde Mini OTMİ tesisleri kurulacağını ve mevcut hatlara inşa edilecek istasyonlarda lokasyon özelliklerine dikkat edeceklerini belirterek, “Hat kapasitesi ve yoğunluğu, güzergah üzerinden taşınan yük cinsi ile kent içi ve dışına ulaşım yapan hatlar gibi çeşitli sınıflandırmalar yaparak tren muayene istasyonları kurulumu gerçekleştireceğiz.” dedi.