Anadolu'nun Efsanesini Kaleme Alan Usta: Turgut Özakman ve "Şu Çılgın Türkler" Romanı

Özakman, Kurtuluş Savaşı’nı konu edindiği "Şu Çılgın Türkler" adlı romanıyla tanınmaktadır. Hikmet Bey ve Münevver Hanım’ın ilk çocukları olarak 1 Eylül 1930’da Ankara’da dünyaya gelmiştir.

Turgut Özakman, yazma tutkusunu annesinin öykü yazmasından almış, okula başlamadan önce okuma ve yazmayı öğrenmiştir.

Usta yazar, birinci ve ikinci sınıf matematiği konusunda da annesinin yardımıyla dersler alarak 1936 yılında Bakırköy Taş Mektep’te eğitim hayatına adım atmıştır.

Turgut Özakman, Milli Mücadele’nin romanını kaleme almak için o gün karar vermiştir. "Şu Çılgın Türkler", 57 yıllık bir araştırmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu eser, dünya tarihindeki en haklı, ahlaklı ve kutsal savaşlardan biri olan emperyalizme karşı verilen, kazanılan ilk kurtuluş savaşını ve milli bağımsızlık arayışını konu almaktadır.

Cumhuriyetimize yönelik en yoğun saldırıların yaşandığı günlerde, bu zaferin nasıl kazanıldığının eşsiz hikayesini sunmaktadır.

2013 yılında hayatını kaybeden tarihçi ve yazar Turgut Özakman, tarihin edebi bir dille anlatılmasını sağlayan bir kalemdi. Yazdığı her eser, okuyucular tarafından büyük ilgi gördü. En önemli romanı "Şu Çılgın Türkler", Kurtuluş Savaşı’nın destansı hikayesini anlatmaktadır...

Sayfa: 464

ANADOLU'NUN GERÇEK AZMİ

Romanda, Anadolu’nun düşman kuvvetlerine karşı yürüttüğü mücadele öne çıkarılırken, edebi unsurlara da yer verilmektedir. "Şu Çılgın Türkler", azim ve zaferin simgesi olmuştur.

Yazar Turgut Özakman, çantasını sırtlayıp Kurtuluş Mücadelesi’nin geçtiği yerleri detaylı bir şekilde gezdi. Ziyaret ettiği yerlerden büyük çaba ile bilgi ve belgeler topladı.

Sonuç olarak, etkisi yıllarca sürecek olan "Şu Çılgın Türkler" adındaki belgesel roman türünde bir eser kaleme almıştır. Bu eser, Türk milletinin bağımsızlık uğruna hangi fedakarlıkları yaptığını ve hangi zorluklarla karşılaştığını okuyucuya bir kez daha hatırlatmaktadır.

Bu bağlamda, saygı ve sevgiyle anılan usta yazarın yaşamından bazı kesitler sunuyoruz...

Turgut Özakman, 1 Eylül 1930’da Ankara’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirmesinin ardından bir süre avukatlık yapmıştır. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü’ne katıldıktan sonra Devlet Tiyatrosu’nda Edebi Kurul raportörü olarak görev yapmıştır.

TRT’de Program Müdürlüğü, Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Başyardımcılığı ve dört yıl boyunca Genel Müdürlüğünü yürütmüştür.

Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu’nda (1988-1994) üyelik ve Başkan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştur. DTC Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde 30 yıl dramatik yazarlık dersi vermiştir.

ŞU ÇILGIN TÜRKLER

Birçok oyun, senaryo, roman ve tarih üzerine araştırma kitapları kaleme almıştır. Çeşitli ödüller kazanmanın yanı sıra, 1999’da Türk toplumunun kültür ve sanat yaşamına katkılarından dolayı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür. 2005 yılında yayımlanan ve büyük yankı uyandıran "Şu Çılgın Türkler" belgesel romanıyla büyük beğeni toplamıştır.

TURGUT ÖZAKMAN VEFAT ETTİ

Senaryosunu yazdığı "Dersimiz: Atatürk" kitabı, 2010 yılında filmiyle birlikte okuyucularıyla buluşmuştur. "Çanakkale 1915" filmi ise 2012’de gösterime girmiştir. Tiyatro oyunları ve senaryolarıyla geniş bir izleyici kitlesine; kitaplarıyla milyonlarca okura ulaşan Turgut Özakman, 28 Eylül 2013 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.