Ceres'te Yaşam İzleri mi Var? Mars ve Jüpiter Arası Gizem İçin Çözüme Gidiliyor!

Ceres'te Yaşam İzleri mi Var? Mars ve Jüpiter Arası Gizem İçin Çözüme Gidiliyor!

Güneş Sistemi, keşfedilmeyi bekleyen pek çok sır barındırıyor. Bu sırların arasında Mars ile Jüpiter arasında yer alan Asteroit Kuşağı'ndaki cüce gezegen Ceres de bulunmaktadır.

Uzun yıllardır bilim insanları Ceres'i dikkatle izlemekte ve burada yaşam izleri araştırılmaktadır. Acaba bu buzlu ve kayalık yapı, gerçekten yaşam barındırabilir mi?

YAŞAM İHTİMALİ GÜNDEME GELDİ

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, Ceres'teki bir okyanusta yaşam için gerekli bazı organik bileşenlerin var olabileceğine işaret ediyor.

Asteroit Kuşağı'nın en büyük gök cismi olan cüce gezegen Ceres'te, tuz ve hidrokarbonlar içeren bir buz katmanının altında tuzlu su okyanusları tespit edilmiştir.

Ceres'teki büyük kraterlerden biri olan "Ernutet" çevresinde, organik kimyasalların yayılışını gösteren geniş alanlar keşfedildi.

Araştırmalar, kraterdeki bu organik bileşiklerin, uzaydaki radyasyon etkisiyle hızla yok olabileceğinden, yüzeye yakın bir geçmişte ortaya çıkmış olabileceği sonucuna varmıştır.

Bu araştırma, İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü'nden gezegen bilimci Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis öncülüğündeki bir ekip tarafından yürütülmüştür.

Ekip, NASA'nın 2012 yılında gerçekleştirdiği "Dawn Görevi" sırasında elde edilen verileri kullanarak Ceres'teki kimyasallara benzer bir karışım laboratuvar ortamında oluşturmuştur.

"Ernutet Krateri" çevresinde bulunan alifatik organikleri içeren bu karışım, organik bileşenleri yok eden "uzay aşındırması" sürecini simüle etmek amacıyla güçlü ultraviyole ışınlar ve hızlı hareket eden iyonlarla bombardıman edilmiştir.

Bu sayede, söz konusu organik maddelerin çözünme süreleri dikkate alınarak Ceres'in yüzeyinde ne kadar süredir bulunduğu belirlenmeye çalışılmıştır.

Deneyler sonucunda, alifatik bileşiklerin bir miktar koruma sağlayan kil benzeri maddelerle karışmış olmasına rağmen, radyasyona karşı direnç göstermediği anlaşılmıştır.

Araştırma, Ernutet Krateri civarındaki hidrokarbonların bölgeye yaklaşık 10 milyon yıl önce gelmiş olabileceğini ortaya koymuştur.

Ekip, Ceres ve özellikle Ernutet Krateri çevresinin, olası "yaşam barındıran" veya "yaşamı destekleyebilecek" ortamlar araştırmaları için önemli adaylardan biri olduğunu belirtmektedir.