Erdoğan’dan Sosyal Medya Uyarısı: Yeni Medya Düzeni Adaletin Temel İlkelerini Tehdit Ediyor!

Erdoğan’dan Sosyal Medya Uyarısı: Yeni Medya Düzeni Adaletin Temel İlkelerini Tehdit Ediyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "1. Dönem Hakim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni" kapsamında bir konuşma gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Adalet Akademimizi güncelledik ve güçlendirdik. Yargı sistemimizin temel taşlarını oluşturan hakim ve savcılarımızın en iyi şekilde yetişmeleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık."

"HAKİM-SAVCI SAYISI BUGÜN 25 BİNE YAKLAŞTI"

Günümüzde ülkemizde hukuk alanında eğitim veren çok sayıda ve çeşitli kurum bulunmaktadır. Hakim ve savcı sayısı üç kat artmış durumda. Son 22 yıl içerisinde avukat, noter ve hukuk eğitimi almış personel sayesinde hakim sayılarında önemli bir artış sağladık. Bugün hakim-savcı sayımız 25 bine yaklaşmış durumda. Mesleki bilgi ve becerilerin gelişimi için fakülte eğitiminin ötesinde çaba gerekmektedir. Değerler ile bilgi arasındaki bağı kuran köprü, tecrübedir. Hakim ve savcı yardımcılığı mekanizması ile bilgiyi tecrübeyle birleştirmeyi hedefliyoruz. Yardımcıların çalışma süresini 3 yıla çıkardık ve akademideki eğitim süresini 7 aydan 10 aya yükselttik.

"YARGIDA NİCELİK VE NİTELİK ARTIYOR"

Yargıda hem nicelik hem de nitelik artışı gözlemlenmektedir. Adalet ile ilgili her alanda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. İnsanın bulunduğu her ortamda çatışma ve çelişkilerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. İstenmese de suçlar işlenmektedir. Hukuk devleti, bu tür çatışmalara hızlı çözümler sunmayı gerektirmektedir. Adil işleyen bir yargı sistemi, bunun kurumsal çerçevesini oluşturmaktadır. Tarafsız bir yargı mekanizması, ekonomik kalkınmanın da teminatıdır. Adalet kapısını her zaman açık tutmak, sürekli bir çaba ve toplumun takibini gerektirir. 1960 yılından bu yana, bu ülkede yargı siyasete yön vermenin ve vesayet aracına dönüşmenin bir aracı haline getirildi. Yassıada ve 12 Eylül mahkemelerinin verdiği kararlar, yıllar boyunca adalet sistemimizin peşini bırakmadı.

"TOPLUMDAN YÜKSELEN TALEPLERE YENİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

Toplumdan gelen taleplere, beklentilere ve serzenişlere göre yeni adımlar atacak, kendimize yeni hedefler belirleyerek ilerlemeye devam edeceğiz.

"HAKLININ GÜÇLÜ OLDUĞU BİR SİSTEM KURDUK"

1960’tan bugüne kadar yargı, siyasetin yönlendirmesi ve vesayetin bir aracı olarak kullanıldı. Yassıada ve 12 Eylül mahkemelerin verdiği kararların utancı, adalet sistemimizin üzerinde bir leke gibi kalmaya devam etti. Adliye, adaletin kapısı olacaktır. Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir sistemi inşa ettik. Her olayda dosyada bir insan hayatına etki edeceğinizi asla unutmamalısınız.

"CEZASIZLIK ALGISINA NEDEN OLAN ÖRNEKLER İLE KARŞILAŞIYORUZ"

Toplumda cezasızlık algısını pekiştiren bazı olumsuz örneklerle karşılaşabiliyoruz. Bu tür örneklerin sayısını en aza indirmek için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Suç işleyenlerin, milletin malına ve canına kastedenlerin yeri sokaklar değil, cezasını çekeceği hapishanelerdir. Burada bir sorun ya da eksik varsa, bu durumu düzeltmek boynumuzun borcudur.

SOSYAL MEDYA UYARISI

Hiçbir kuralın geçerli olmadığı sosyal medya platformları giderek büyük bir operasyon aracı haline dönüşmektedir. Etkileşim odaklı yeni medya düzeninin en büyük mağduru adaletin temel ilkeleri olmaktadır. Sanal dünyada birbirine karşı mevzilenen infaz grupları, her gün hedef alacak bir şahıs, olay veya kurum bulmaktadır. Birçok hukuksuzluğa imza atılmakta.

Toplumun merakını giderecek yayınlar yapılırken, yürütülen soruşturmanın bütünlüğünü korumak, herkesin sorumluluğudur. İnsanlık olarak, toplum olarak nereye gitmekteyiz? Masum çocukların cenazeleri üzerinden milletin inanç değerleri, aile yapısı ve dini kurumlarla siyasi çıkarlar üzerinden hesaplaşmaya izin vermemeliyiz.