Gökyüzündeki Tehditler: Dünya’yı Korumanın Yolu Nükleer Patlamadan mı Geçecek?

Bilim insanları, Dünya için büyük bir tehdit oluşturabilecek gök taşlarının yörüngesini değiştirmek amacıyla radikal bir çözüm önerisinde bulundu: Nükleer patlama.

Bu yöntem, gök taşının dünyayla çarpışmasını önlemek için rotasını değiştirmeyi öngörüyor.

DENEYLER YAPILDI

Amerikalı fizikçiler, bilim kurgu film senaryolarına benzer bir deney gerçekleştirdi ve büyük bir radyasyon darbesinin gök taşının bir kısmını buharlaştırarak rotasından saptırabileceğini gösterdi.

ABD hükümetine ait bir tesiste, nükleer stok güvenliği ile ilgilenen Dr. Nathan Moore liderliğindeki Sandia Ulusal Laboratuvarları fizikçileri, "nükleer destekli gezegen savunması" ile ilgili ilk kapsamlı denemelerinde, nükleer bir patlamanın Dünya'yı potansiyel asteroit saldırısından koruyabileceğini kanıtladı.

Moore ve ekibi, nükleer patlamanın ürettiği ısının, asteroitin yüzeyindeki sıcaklığı on binlerce dereceye yükselterek onu rotasından itebilecek büyük bir gaz topu oluşturacağı varsayımıyla bir deney planladı.

Deneyde, 20 mikrosaniye boyunca küçük ölçekte yapay bir asteroitin parçaları, nükleer patlamalarda serbest bırakılan yoğun X-ışını darbelerine maruz kaldı.

Bu darbeler, malzemeyi yerinde tutan destekleri ortadan kaldırdıktan sonra hedef yüzeyini hızla buharlaştırarak giderek genişleyen bir gaz oluşturdu. Yapay asteroit parçalarının yaklaşık 320 kilometre saat hızla hareket ettiği gözlemlendi.

Deneyin sonucunda araştırmacılar, yeterli boyutta bir nükleer patlamanın ürettiği radyasyonun asteroidi yörüngesinden çıkarabileceğini kanıtladı.

4 KM BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR OLAN CİSİMLERDE ETKİLİ

Araştırmada, bu yöntemin "Armageddon" filmindeki gibi asteroite delik açarak içten parçalarına ayırma veya doğrudan roketle vurmak gibi yöntemlerden daha etkili olduğu vurgulandı.

Nükleer patlama tekniğinin, 4 kilometreye kadar büyük olan ve Dünya'ya çarpma süresi kısıtlı gök taşları için etkili olabileceği ifade edildi.

Daha büyük asteroitler için yeterince zaman olduğunda bu yönteme başvurulmasının mümkün olduğu belirtildi; çarpması halinde kısa süre kalan gök taşları için bu yaklaşımın en iyi alternatif olabileceği kaydedildi.

NASA, Çifte Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) programı kapsamında, 26 Eylül 2022'de, Dünya'ya yaklaşık 11 milyon kilometre mesafedeki "Dimorphos" adlı asteroite DART uzay aracını çarparak yönünü değiştirmeyi başarmıştı.