Kemik Sağlığının Sırrı: Bir Lokma İle Güçlenin!

Kalsiyum, insan vücudu için hayati öneme sahip bir mineral olup, özellikle kemiklerin ve dişlerin sağlığında kritik bir rol oynamaktadır. Yeterli miktarda kalsiyum alınmadığında, sert yapıların zayıflaması ve kemik hastalıkları riski artmaktadır.

Kas kasılmalarını engellemek, sinir sisteminin düzgün işleyişi ve kan dolaşımının sağlıklı olması için kalsiyuma ihtiyaç duyulmaktadır. Vücuttaki kalsiyum eksikliğini önlemek amacıyla dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı izlemek gerekmektedir.

Kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketerek vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu almak mümkündür.

Bireylerin özel ihtiyaçları değişiklik gösterse de uzmanlar, 19 ile 50 yaş arasındaki bireylerin günlük ortalama 1000 mg kalsiyum almalarının gerektiğini önermektedir. Gelişim dönemindeki gençlerin kemik gelişimi için daha fazla kalsiyuma ihtiyaçları olduğu gibi, yaş ilerledikçe kemik sağlığını korumak için de yüksek miktarlar gerekmektedir.

Çocuklar için önerilen günlük kalsiyum miktarı 1300 mg, 50 yaş üzerindekiler için ise bu değer 1200 mg'dır. Her iki yaş grubunda da yeterli kalsiyum alımı, çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

YOĞURT
Bir kase yoğurt tüketerek yaklaşık 700 mg kadar kalsiyum alabilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı prebiyotik, vitamin ve mineral kaynağı olan yoğurt, etkili bir protein deposudur.

Kemiklerinizi güçlendirebileceğiniz sebzelerden biri de brokolidir. Haşlanmış bir bardak brokoli, yaklaşık 65 mg kalsiyum içermektedir ve yüksek miktarda demirle de zenginleşmiştir. Sebzeleri tüketirken, sağlıklı kalmaları adına haşlama yöntemini tercih etmek daha faydalıdır.

Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan kuşkonmaz, genellikle et yemekleriyle birlikte sıkça tüketilmektedir. Otsu bir bitki türü olan kuşkonmaz, kalsiyum açısından zengin olmasının yanı sıra, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir.

Nohut, sağladığı sağlık yararları ile bilinen bir gıda maddesidir ve kalsiyumun önemli kaynaklarındandır. Yüksek miktarda bitki proteini ve diyet lifleri içermektedir. Antioksidan etkileri sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlar ve kalsiyum ihtiyacını karşılamak için veganlar için mükemmel bir tercihtir. Haşlanmış bir su bardağı nohutta yaklaşık 100 mg kalsiyum bulunmaktadır.

Laktoz intoleransı olan bireyler için süt tüketimi mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, bu durumda tercih edilebilecek bir alternatif olan soya sütü bulunmaktadır. Soya sütü, normal sütle kıyaslandığında, ek olarak protein ve D vitamini içermesiyle de tercih edilmeye değerdir.

Süt, en zengin kalsiyum kaynaklarından biridir. Düzenli süt tüketimi, vücutta kalsiyum emilimi için D vitamini ile birlikte değerlendirilmelidir. Süt içerken, elma veya muz gibi meyvelerle birlikte tüketerek gerekli kombinasyon sağlanabilir.

Pekmez, günlük enerji ihtiyacınızı karşılamanın yanı sıra iyi bir kalsiyum kaynağı olarak da tercih edilebilir. Ayrıca, B vitaminleri, magnezyum, krom ve demir içermesiyle sağlıklı bir alternatif oluşturur. 1 yemek kaşığı pekmezde ortalama 40 mg kalsiyum bulunmaktadır.

Kalsiyum oranı oldukça yüksek olan incir, yalnızca bir adetinde bile 55 mg kalsiyum bulundurmaktadır. Ayrıca, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini de yüksek ölçüde içermektedir. İnciri hem taze hem de kuru olarak tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz.
ÖNEMLİ! Kalsiyum eksikliğini önlemeye yönelik bir beslenme programı oluşturmak istiyorsanız, sağlık problemleri yaşamamak için mutlaka bir uzmandan yardım almanız önerilir.