Kredi Kartı Borçları İçin Yenilikçi Çözüm: Yapılandırma Süreci Nasıl İşliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kredi Kartı İşlemlerinde Geçerli Olacak Azami Faiz Oranları'na ilişkin yeni bir tebliğ yayımladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ilgili Kurul kararı, resmi internet sitesi üzerinden duyuruldu.

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, kredi kartı borcu bulunan vatandaşlar konuyla ilgili ayrıntılı araştırmalar yapmaya başladı. Kredi kartı borç yapılandırma kararı nedir? Borç yapılandırması nasıl gerçekleştirilmektedir?

KREDİ KARTI YAPILANDIRMA KARARI NEDİR?

BDDK'nın duyurduğu yeni karar ile birlikte, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar borç yapılandırma imkânı sağlanacak. Ayrıca, borcunu daha kısa sürede kapatmak isteyenler, daha az vadeli bir yapılandırma gerçekleştirebilecekler.

Kredi kartı borcu hesaplamaları, vade oranlarına göre bankalar aracılığıyla yapılacak. Borçluların, yapılandırma için başvuruda bulunmaları için 1 yıl süreleri bulunmakta. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Her ay ödenecek taksit tutarı, o ayın asgari ödeme tutarına eklenecek. Diğer yandan, BDDK, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranında da bir değişiklik gerçekleştirdi. TCMB, bireysel kredi kartlarında yapılandırma için uygulanacak azami faiz oranını, referans faiz olan yüzde 3,11 ile sınırladı.

İHTİYAÇ KREDİSİ VE KREDİ KARTI BORÇ YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

İhtiyaç kredileri ile kredi kartı borçlarının yapılandırması, ilgili bankalara başvurularak yapılacaktır. Borçluların, yapılandırma başvurusu için 1 yıl içinde müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yapılandırma talebi için, TC kimlik numarası bulunan bir kimlik belgesi ve çalışıyorsa maaş bordrosunun temin edilmesi gerekmektedir. Ancak, yeni karar çerçevesinde kredi kartı borcu yapılandırma sürecine dair detaylar henüz netleşmemiştir.

BDDK'nın adımları doğrultusunda TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar, 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecektir.