Türkiye, 5G Devrimine Adım Attı: Yerli Baz İstasyonundan İlk Sinyal Alındı!

Kullanıcılara gecikmesiz ve yüksek hızlı internet sunan 5G teknolojisi, son yıllarda akıllı telefonlarda da gözlemlenmektedir.

Birçok ülke henüz bu teknolojiye hazır olmasa da, bazıları 5G altyapısını kurup kullanmaya başlamıştır.

5G'nin kullanıldığı ülke sayısındaki artış ve teknolojik yeniliklerin etkisiyle, 5G bağlantılarının 2025 yılına kadar iki katına çıkmasının bekleniyor.

MİLLİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİRİLİYOR

Gelecek yıl ihalesi yapılacak ve Ocak 2026'da faaliyete geçmesi öngörülen 5G için altyapı çalışmaları hız kazandı.

ULAK Haberleşme, sabit direklere kurulu yerli ve milli 4.5G baz istasyonlarını mobil hale getirerek kapsama alanını genişletme konusunda önemli bir yenilik gerçekleştirdi.

Türkiye'nin dijital dönüşüm takvimine katkıda bulunarak projelerini sürdüren ULAK Haberleşme, uçtan uca 5G özel şebeke çözümünü geliştirdi.

ULAK Haberleşme tarafından üretilen 5G radyo, 5G baz istasyonu ve 5G çekirdek şebeke bileşenlerinden oluşan taşınabilir 5G özel şebeke ağı, yüksek veri hızlarına ulaşarak yeni bir dönemi başlatıyor.

5G İSTASYONUNDAN İLK SİNYAL ALINDI

İstanbul Medipol Üniversitesinde düzenlenen 6G Konferansı'nda tanıtımı yapılan 5G özel şebeke sisteminden ilk sinyalin alındığı duyuruldu.

5G şebeke sistemi, yüksek veri hızı, geniş sistem kapasitesi ve düşük gecikmesiyle öne çıkıyor.

ULAK Haberleşme, 5G teknolojisiyle ilgili saha denemeleri yaparak yüksek hız sonuçlarına ulaşırken, aynı zamanda bu alandaki radyo geliştirme çalışmalarına da devam ediyor.

Bu çalışmalar sonucu uçtan uca 5G kablosuz haberleşme sistemleri için başlatılacak projeler, 5G'nin özel şebekeler aracılığıyla ülke genelindeki yayılımına olanak tanıyacak.

Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin baz istasyonu ile 4.5G konusunda aktif saha hizmeti sunduklarını belirten ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, 5G için de ürünlerini geliştirdiklerini ve Türkiye'de resmi ihale sonrası ULAK Haberleşme'nin yerli ürünleriyle hazır olacağını ifade etti.

"50 KAT DAHA YÜKSEK HIZA ERİŞİLECEK"

Kömürcü, milli 5G özel şebekesi ile ilk "sinyal testi"ni gerçekleştirdiklerini aktararak şunları söyledi:

Burada özel bir frekans ile 5G'de ulaştığımız yüksek hızı sergilemeyi amaçlıyoruz. Toplantıya katılanlara, saniyede 1,4 gigabayt hızımızı ekranda gösteriyoruz.5G'nin temel avantajı hızı ve erişim imkanı. Vatandaşlarımızın, mevcut teknolojiden 50 kat daha yüksek hıza ulaşması hedefleniyor.Bu kapsamda ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Geliştirdiğimiz yazılımlar, baz istasyonları ve donanımlar milli olarak üretilmiştir. Bu açıdan uçtan uca 5G projemizin tamamlandığını da söyleyebiliriz.

6G HAZIRLIKLARI

Ayrıca, BTK tarafından 6G'ye yönelik ulusal ve uluslararası çalışmalar yürütülürken, alçak yörünge uyduları gibi uydu üzerinden sağlanan geniş bant hizmetlerinin tüm yurtta sunulması için gerekli düzenlemeler yapılacak ve yerlileştirme yolunda çalışmalar başlatılacaktır.