Cevdet Yılmaz: İş Gücü İçin Düzenli Göçün Önemi!

Cevdet Yılmaz: İş Gücü İçin Düzenli Göçün Önemi!

Türkiye'de son dönemde yüksek fiyatlar ve üretim süreçlerinde iş gücü eksikliği önemli bir tartışma konusu haline geldi.

Sektörde nitelikli iş gücü ve ara eleman bulunamaması, üretim sürecini tehdit ediyor.

Gençlerin düşük maaşlar ve uzun çalışma saatleri sebebiyle tercih etmediği birçok sektörde, şirketler asgari ücretin üç katına kadar nitelikli eleman arayışında, ancak bu personeli bulmakta zorlanıyor.

Bu noktada göçmenlerin rolü ön plana çıkmakta.

CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İŞ GÜCÜ İÇİN DÜZENLİ GÖÇ VURGUSU

Düzensiz göçten şikayet eden vatandaşların haklı olduğunu dile getiren Yılmaz, düzenli göçe vurgu yaptı.

Yılmaz, şunları ifade etti:

"TÜRKİYE'DE 3 MİLYON SURİYELİ VAR"

Vatandaşlarımız, haklı bir şekilde düzensiz göçten yakınıyor. Düzensiz göçle sonuna kadar mücadele ediyoruz ve bu mücadele devam edecek. Hukuk dışı ve kayıt dışı bir şekilde ülkemize gelen bireylerden bahsediyoruz. İçişleri Bakanlığı, bu konuya dair önemli gelişmeler kaydediyor. Suriyeliler meselesi ayrı bir durum. Çatışmalar sebebiyle geçici koruma statüsü altında bulunan insanlar var. Bu bağlamda ölçüsüz ve çarpıtılmış açıklamalar yapılıyor. Yakın zaman içerisinde İçişleri Bakanı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli'nin bulunduğu bilgisi elde edildi. Sokakta görülen bireyler için, Suriyeli oldukları algısı yanılgıdır. Suriye'deki geri dönüşler hız kazanmış durumda; yaklaşık 700 bin kişi geri döndü.

"BAZI KONULARDA ÇALIŞACAK İNSAN BULAMIYORSUNUZ, DÜZENLİ GÖÇE DE İHTİYACIMIZ VAR"

Orta Doğu, şu anda bir kaos ortamına dönüşmüş durumda. Herkesin haklarının korunması ve Suriye'de yapı oluşumunun sağlanması bizim için son derece önemli. Düzenli göç kavramı da gündemde. ABD'de uygulanan Green Card gibi sistemler mevcut. Ekonomi geliştiğinde, bazı sektörlerde nitelikli iş gücü bulmakta zorluk çekiliyor. Planlı bir yaklaşım ile ülkemizin düzenli göçe ihtiyacı olduğu görülmekte. İş dünyası, yetersiz iş gücü bulmaktan şikayetçi.