Kışlık Hazırlıklarınızda Gizli Tehlike: Sonuçları Çok Ciddi Olabilir!

Kışlık Hazırlıklarınızda Gizli Tehlike: Sonuçları Çok Ciddi Olabilir!

Sonbaharın gelmesiyle birlikte konserve hazırlığı ve salça üretimi hız kazandı. Evlerinde doğal malzemelerle hazırlık yapan kadınlar için uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Tekniğine uygun yapılmayan konservelerin felç ve ölüm riskini artırdığını ifade eden uzmanlar, "Botulizm" tehlikesine karşı dikkati artırıyor. Gıda Mühendisi Selen Akbulut, konserve ürünlerinin gıda mikrobiyolojisi açısından en riskli gıda gruplarından biri olduğunu vurgulayarak, bu ürünlerin titizlikle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kavanoz açıldığında köpürme, taşma gibi belirtiler görülmesi veya ürünün tat ve kokusunda belirgin değişiklikler olması durumunda, bu ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiği vurgulandı. İşte tüm ayrıntılar…

RİSKLİ GIDA GRUBUNDA YER ALIYOR

Taze fasulye ve bamya gibi mevsim sebzelerinin yüksek pH değerine sahip olduğunu bildiren Akbulut, bu ürünlerin konserve olarak saklandığında zehirlenme riskinin arttığını belirtti. Domates soslarına göre daha yüksek zehirlenme potansiyeline sahip olan bu ürünler için uyarılarda bulunan Akbulut, evde yapılan konservelerde kavanoz kapaklarının mutlaka yeni olması gerektiğinin altını çizdi.

Konserve malzemesinin sıcak bir şekilde doldurulması gerektiğini ve kavanozun kapağının sıkı bir şekilde kapatılmasının önemli olduğunu aktaran uzman, konservenin açıldıktan sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tüketilmesi gerektiğini de vurguladı. Küçük porsiyonlarda saklanması gerektiğini ifade eden Akbulut, konservelerin serin, kuru ve direkt güneş ışığı almayan ortamlarda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.

KONSERVE ÖLÜMLE SONUÇLANDI

Geçtiğimiz yıl, konserve gıdalar gündemde yer alan en önemli konular arasında yer aldı. Iğdır'da yaşayan dört çocuk annesi C.Y. (67), evde yaptığı sebze konservesini eşi H.Y. (68) ile tüketmiş ve çift, solunum yetersizliği, konuşma bozukluğu ve çift görme şikayetiyle hastaneye başvurmuştu. Konserveden dolayı zehirlendiği anlaşılan C.Y., tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.

DOĞRU ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ

Konserve salçanın oksijenle maruz kalması durumunda hızla bozulduğunu belirten Uzman Diyetisyen Betül Merd, bu süreçte renk, tat ve dokuda değişiklikler ortaya çıkabileceğini ifade etti. Ev yapımı salçaların depolama koşullarının dikkatlice ayarlanması gerektiğini belirten Merd, ışık, sıcaklık ve havayla temasın en aza indirilmesinin bu ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacağını aktardı. Merd, "Domates salçasının pH seviyesi ve stabilitesi, raf ömrü açısından kritik öneme sahiptir. Domatesler doğal olarak asidik özellik taşır, bu nedenle salçanın pH değeri bozulmaya karşı direncini etkiler. Salça için doğru kaplar seçilmelidir; kavanozlar camdan ve kapaklar hava geçirmez olmalıdır." dedi.

Kavanozları kullanmadan önce birkaç dakika sıcak suda kaynatılması gerektiğini öneren Merd, ürünlerin kapaklarının sıkıca kapatılmasının önemini vurguladı. Ayrıca, ürünlerin serin ve güneş ışığı almayan bir ortamda muhafaza edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken uzman diyetisyen, ev yapımı domates ve biber salçalarının doğru koşullarda saklandığında bir yıla kadar güvenle kullanılabileceğini belirtti. Merd, ideal lezzet için en iyi tüketim süresinin 6 ile 8 ay olduğunu ifade etti.