Antarktika'nın Kıyamet Buzulu: Çöküş Kapıda, Deniz Seviyeleri Alarm Veriyor!

Antarktika'nın Kıyamet Buzulu: Çöküş Kapıda, Deniz Seviyeleri Alarm Veriyor!

Küresel ısınmanın etkisiyle Dünya'nın ortalama sıcaklıkları her yıl artmaya devam ediyor. Bu durum, özellikle kutup bölgelerindeki buz kütlelerinin hızla erimesine yol açıyor.

“Kıyamet Buzulu” olarak bilinen Batı Antarktika'daki Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları, buzulun ön yüzünde, sadece beş yıl içinde kırılmasına neden olabilecek 'endişe verici bir çatlak' tespit ettiklerini duyurdular.

ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Thwaites Buzulu'nun ve Batı Antarktika Buz Tabakası'nın önemli bir bölümünün deniz seviyesini etkileyebileceği, buzulun "Kıyamet Buzulu" unvanını almasının nedenini açıklıyor.

Bilim insanları, buzulun nasıl ve ne zaman çökeceğine dair alarm veren bulgular ortaya koydu.

İngiliz Antarktika Araştırmaları (BAS) ekibi, buzulun yeni boyutlarını ölçmek için su altı robotları kullandı.

BİRÇOK BÖLGE SU ALTINDA KALACAK

Elde edilen veriler, Thwaites Buzulu'nun ve Batı Antarktika Buz Tabakası'nın 23. yüzyıla kadar tamamen yok olabileceğini gösteriyor.

Eğer buzul tamamen çökerse, uzmanlara göre dünya çapında deniz seviyeleri 65 cm yükselecek ve vast alanlar su altında kalacak.

Thwaites Buzulu, yaklaşık 120 km çapıyla Büyük Britanya veya Florida ile eşit büyüklükte olup, bu özelliğiyle gezegenin en geniş buzulu konumundadır.

Bazı bölgelerde kalınlığı 2.000 metreyi geçmekte; bu yükseklik, Burj Dubai'nin 2,5 katı kadar bir büyüklüğe işaret ediyor.

Daha önceki araştırmalar, Thwaites ve çevresindeki buzullardan denize akan buz miktarının 1990'lara kıyasla 2010'lara kadar iki katından fazla arttığını göstermiştir.

Ayrıca, Amundsen Denizi Koyu olarak adlandırılan bölgede, küresel deniz seviyesinin yıllık 4,6 mm artış hızının yüzde sekizini oluşturduğu tespit edilmiştir.

Ekip, Thwaites'in gelecekte ne zaman ve nasıl değişeceğine dair daha doğru tahminler geliştirmeyi hedefliyor.

BAS’ta deniz jeofiziği uzmanı olarak görev yapan Dr. Rob Larter, "Thwaites Buzulu'nun geri çekilme sürecinin önümüzdeki yüzyıl içinde hızlanacağı konusunda geniş bir görüş birliği var." şeklinde açıklamada bulundu.

Yeni araştırma, Thwaites Buzulu'nun en geç 23. yüzyılda tamamen çökeceğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, Thwaites'in konumunun onu 'olağanüstü derecede savunmasız' hale getirdiğini belirtiyor. Bu buzul, Batı Antarktika'nın merkezi yönünde, deniz seviyesinin oldukça altında bir tabanda yer almakta.

DAHA KORKUNÇ SENARYO DA VAR

Bir diğer endişe verici durum ise Batı Antarktika Buz Tabakasının tamamının çökmesi halinde küresel deniz seviyelerinin 3,3 metre yükselebileceğidir.

Bu durum, Bangladeş gibi alçak bölgelerden Pasifik Adaları’na, New York’tan Londra’ya kadar kıyılarda yaşayan yüz milyonlarca insanı derinden etkileyecektir.

Araştırmacılar, Thwaites Buzulu'nun erimesine yol açan başlıca etkenlerden biri olan sera gazı emisyonlarının azaltılması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini savunuyor.

BARAJ GÖREVİ GÖRÜYOR

Bilim insanları, Thwaites Buzulu'nun Batı Antarktika'da doğal bir baraj işlevi gördüğünü ve çökmemesi durumunda küresel deniz seviyelerinin ciddi şekilde yükseliş göstereceğini öngörüyor.

Araştırmacılar, Thwaites Buzulu'nun çökmesi durumunda bir domino etkisi yaratacağını ve Antarktika'daki diğer buzulları da etkileyerek büyük bir felakete yol açabileceğini belirtiyor.

Öte yandan, New York Times tarafından NASA JPL'den alınan verilere dayanarak gerçekleştirilen 2017 tarihli bir analizde, Thwaites Buzulu'nun 1980 yılından bu yana en az 600 milyar ton buz kaybettiği tahmin ediliyor.