Limon Fiyatlarındaki Artışın Sebepleri: Ziraat Odası Başkanı'nın Açıklamaları

Limon Fiyatlarındaki Artışın Sebepleri: Ziraat Odası Başkanı'nın Açıklamaları

MERVE ŞİŞMAN

Türkiye’deki enflasyonun etkisiyle birçok ürünün fiyatları artarken, limon fiyatlarında son dönemde kayda değer bir yükseliş gözlemleniyor. Adana’da Ağustos ayında başlayan limon hasadı devam etmekte. Bu yıl Adana'da toplam 230 bin dönüm alandan 641 bin tonluk bir rekolte bekleniyor. Bahçelerde limonun fiyatı 7-8 lira arasında alıcı bulurken, büyük şehirlerdeki market ve pazarlarda bu fiyat 25-30 liraya kadar çıkıyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sürecinin sıcak hava koşullarından etkilendiğini dile getirdi. Doğan, Mayıs ayındaki hava dalgalanmalarının limon ağaçlarına olumsuz etkisi olduğunu belirterek, "Mayıs ayında bir sıcak bir soğuk oldu. Hava koşullarındaki dengesizlik sorun yarattı." şeklinde konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

BAHÇEDE 8, MARKET VE PAZARDA 30 LİRA

Geçen yıl 951 bin ton limon rekoltesi elde ettiklerini aktaran Doğan, bu yılki sıcakların verimi olumsuz etkilediğini ifade etti ve "Ağustos ayının başında limon fiyatları ciddi şekilde arttı, bu nedenle hasada başlamak zorunda kaldık." dedi.

Mayer cinsi limonların hasadının Aralık ayına kadar süreceğini belirten Doğan, şu anki fiyatların bahçede 7-8 lira, küçük ticaret bölgelerindeki pazarlarda ise 15 lira, İstanbul ve diğer büyük şehirlerdeki marketlerde ise 25-30 lira arasında değiştiğini açıkladı.

"Fiyatları stabil tutmak için hasat 1 ay önceden başladı” diyerek sözlerine devam eden Doğan, limon fiyatlarının artmasının sebeplerini şu şekilde dile getirdi:

"Bahçeden fabrikaya taşınırken limonun maliyeti 4 liraya kadar çıkıyor. Bunun üzerine 3 lira da fabrikada işçilik masrafı ekleniyor. Adana, Mersin ve Hatay’a giden limonlar için mazot maliyetinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Sadece bu aşama itibarıyla maliyet 8 lirayı buluyor. Fabrikaya ulaştığında maliyetler bir kez daha artıyor. 'Etilen' yani sarartma işlemi yapıldığında fabrikada bekletme maliyeti ekleniyor. Ambalajlama ve kasa maliyetleri de işin içine girdiğinde, büyük şehirlere ulaşıncaya kadar mazot masrafı bina ediyor. Bugünkü mazot fiyatının 43-45 lira olduğu göz önüne alındığında, limon fiyatı 25-30 liraya ulaşmış oluyor."

Çiftçinin ürününü bedavaya satması durumunda dahi, girdi maliyetleri ve ödenen KDV nedeniyle üreticinin kazanç sağlamadığını vurgulayan Doğan, "Bahçeden ürünü bedavaya vermem halinde bile maliyet 7 lira oluyor. 3 lira kesim, 2 lira nakliye ve 2 lira ambalaj masrafı ile kilogram maliyeti 7 lirayı buluyor. Çiftçinin kazanç sağlayamadığı bir sistem içerisindeyiz. Aradaki fiyat farkı hiçbir zaman kapanmayacak. Geçmişte kapanmadığı gibi, bu dönemde de kapanmayacak. Çiftçilik yaparken, alınan her ürün için vergi ödeniyor. Artık verim de düştü. Her ay limon fiyatı zam şampiyonu oluyor. Ancak çiftçinin durumu içler acısı. Geçen yıl limon ağaçta kaldı. Çiftçiye mazotu bedavaya verseniz bile, ekim maliyeti nedeniyle marketten aldığınız limonun fiyatı yine 30 lirayı buluyor." dedi.